Salariul minim in Uniunea EuropeanaPoate de multe ori te-ai intrebat daca merita sau nu sa pleci si sa muncesti in Uniunea Europeana, iar ca sa iti dam un punct de plecare, hai sa analizam care este salariul minim in Uniunea Europeana. Evident ca cele mai mici salarii sunt in Bulgaria si Romania, nici nu era de asteptat sa fie altfel. Doar ca noi visam sa intram ba in Sgengen ba in zona Euro, cu un venit minim de 4,6 euro. Iar aici discutam de brut, nici macar nu e vorba de venitul net.
Salariul minim in Uniunea Europeana

Codasii sunt evident bulgarii cu un venit minim de 3,8 euro pe ora si cel mai bine ar fi sa muncesti in Danemarca, unde se plateste 40,3 euro pe ora. Nu primesti in mana banii astia, dar nici ca in Romania, unde netul este de 1 euro pe ora! Media venitului minim pentru Europa este undeva la 24 de euro, iar pentru zona Euro, cu toate neplacerile priciunuite de Grecia, venitul minim este de 30 de euro! Nu mai discutam de impozitare, de exemplu in Germania unde locuiesc eu, 8004 euro pe an sunt scutiti de impozitul pe venit! Pai cu banii astia stau in Romania ca minsitrul de finante, nu ca in Germania. Dar asta este situatia, noi doar o amintim, ca sa stiti si sa va ganditi unde ati vrea sa munciti.
La final reamintim ca aceste cifre se refera la costul unei ore de munca pentru angajator, nu este vorba de venitul net sau brut incasat de muncitor, deci in Romania firma cheltuie cu salariul unui angajat platit la minim, 4,6 euro si salariatul primeste 1 euro! In Danemarca venitul mediu lunar este de aproape 5000 de euro, deci doi salariati ar lua sa zicem 10.000 de euro pe luna, iar o garsoniera costa undeva in jur de 100.000 de euro, deci o poate cumpara cu venitul familiei pe un an de zile!